petak, 28. listopada 2016.

GRCKI HLJEB




Sastojci
 – 500g brašna /može glatko ili miješano
– 1 žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg
– 1/2 žličice soli – na vrh noža šećer
– 1 žlica ulja
 – mlake vode koliko treba

 Nadjev:
 – 200g feta sira
– 3 žlice maslinovog ulja /1 žlica za premazat zdjelu
– 1 žličica origana/majčina dušica
 Premaz:
 – 1 žumanjak
– 3-4 žice sezama


 Priprema
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne. Razmrvite feta sir.
Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto.
Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.
Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.
Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite. Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C.
Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.

Nema komentara:

Objavi komentar