Pita sa jabukama Prhko tijesto za pitu sa jabukama
PRHKO TIJESTO
250 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 žumanjak
prstohvat soli
NADJEV
1 kg naribanih jabuka
60 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica jednog limuna
prstohvat cimeta
50 g grožđica
PRIPREMA
Prhko tijesto za pitu sa jabukama
- Maslac sobne temperature isjeckajte na komadiće i dodajte u brašno i izmiješajte.
- Žumanjak, vrhnje, sol i limunovu koricu dodajte u smjesu brašna i maslaca.
- Sve sastojke dobro umijesite .
- Smjesu za prhko tijesto ostavite da odstoji 30 minuta da bi se sastojci potpuno sljubili.
Nadjev za pitu sa jabukama
- Jabuke naribajte u posudu.
- Naribanim jabukama dodajte cimet, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, šećer i grožđice.
- Smjesu za nadjev dobro promiješajte.
- Manji dio nadjeva možete odvojiti za krajnje ukrašavanje, prije pečenja.
Slaganje pite sa jabukama
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte na veličinu lima za pečenje.
- Lim za pečnje obložite pek papirom i na njega pomoću valjka/oklagije položite razvaljano tijesto.
- Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po položenom tijestu.
- Nadjev za pitu sa jabukama prekrijte drugom razvaljanom polovicom tijesta.
- Vilicom napravite nekoliko uboda po površini radi isparavanja prilikom pečenja.
- Ukrasite površinu pite sa jabukama komadima tijesta oblikovanih po želji.
- Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C i pecite 35 – 45 minuta.
- Pitu sa jabukama servirajte ohlađenu i posutu šećerom u prahu.
- IZVOR kolaci.eu
Nema komentara:
Objavi komentar