Sastojci
sastojci za punjenje:
– 1-1,5kg. svježih šljiva
sastojci za biskvitno tijesto:
– 200g. maslaca ili kvalitetnijeg margarina
– 150g. šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– malo soli
– 4 svježa jaja
– 250g. glatkog brašna
– 2 vrećice pudinga od vanilije/80g.
– 3,5 žličice praška za pecivo
– mljeveni vanilin šećer za ukrašavanje pite
– 150g. šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– malo soli
– 4 svježa jaja
– 250g. glatkog brašna
– 2 vrećice pudinga od vanilije/80g.
– 3,5 žličice praška za pecivo
– mljeveni vanilin šećer za ukrašavanje pite
Priprema
Za punjenje biskvitnog tijesta, prvo pripremite šljive, operite ih, presjecite na pola i odstranite košpice.možete zimi koristiti i zaleđene,koje dobro ocijedite u cjedilu,pa svaku prije nanošenja na biskvitno tijesto uvaljate u oštro brašno.
PRIPREMA BISKVITNOG TIJESTA:
Maslac koji je prenoćio na sobnoj temperaturi mutiti s mikserom sa šećerom,vanilin šećerom i malo soli.kada se šećer otopi i smjesa zapjeni,dodajte postupno jedno,po jedno jaje,uz neprestano miješanje mikserom.
Brašno dobro izmiješajte s praškom za puding i praškom za pecivo i dodati u prethodno umućenu smjesu.ponovo mikserom mutite sve dok se sastojci potpuno ne sjedine i dobijete finu i kompaktnu biskvitnu smjesu.
Pleh obložite papirom za pečenje,tijesto lijepo izravnajte i polako po njemu poredajte šljive,pospite s mljevenim cimetom ako volite.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-stupnjeva ,30. minuta.izvadite iz pećnice pokrijte pleh aluminijskom folijompa pecite još cca-15. minuta.izvadite iz pećnice,skinite foliju,ostavite da se ohladi.kada je kolač skoro hladan,ukrasite ga mljevenim vanilin šećerom i po želji,mljevenim cimetom.
Posluživanje
Ako više volite sočniju i “bogatiju”pitu dodajte 1,5kg. šljiva,ako ne,odlična je i s 1.kg.ja volim okus i miris mljevenog cimeta,a on se baš super “slaže”sa šljivama možete i vi dodati sve po ukusu vas i vaših ukućana…
Izvor: coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar